Virusinfektion ensimmäisessä vaiheessa virukset tarttuvat limakalvomme pintarakenteisiin ja kaivautuvat solun sisään lisääntymistä varten. Jos virusten tarttumisen ja siten lisääntymisen pystyy estämään tavalla tai toisella, flunssan pystyy selättämään jo alkumetreillä.
”Apteekin valikoimassa on nykyään useita erilaisia valmisteita, joiden tehosta löytyy myös kliinisiä tutkimuksia lupausten tueksi. Helsingin yliopistossa tehtyjen tutkimusten perusteella sinkkiasetaattia tai -glukonaattia sisältävät imeskelytabletit lyhentävät flunssan kestoa keskimäärin kolmanneksella ja helpottavat myös oireita”, proviisori Kim Nummila kertoo.
Sinkki vahvistaa myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, mutta tässä tarkoituksessa se tulee nauttia hyvin imeytyvässä muodossa pitkäkestoisesti.
”Flunssan torjunnassa sinkkivalmistetta tulee käyttää 80 milligrammaa vuorokaudessa lyhyenä kuurina. Sinkki on muuten ihan hyvin siedetty, mutta siitä jää helposti terävä jälkimaku makunystyröihin. Se on pieni kiusa, jos flunssan saa torjuttua kokonaan.” Voit lukea sinkin erilaisista käyttötavoista yksityiskohtaisemmin sivulta 16 alkavasta jutusta.
Moni varttuneempi asiakas on tottunut estämään flunssaa sveitsiläisen lääketehtaan kaunopunahattu-uutteella, onhan se ollut markkinoilla jo yli 60 vuotta. Tämä intiaanien löytämä rohdoskasvi onkin uusissa tutkimuksissa paljastunut todelliseksi flunssavirusten torjujaksi, estäen myös virusten tarttumista solujen pintaan.” Kaunopunahattu-uutetta ja sinkkitabletteja kannattaa pitää aina kotona varalta, sillä käyttö pitää aloittaa heti ensioireiden tuntuessa, jolloin niillä saavutetaan paras teho. Flunssahan iskee usein illalla tai viikonloppuna, ja aamuun odottaminen antaa viruksille turhaa etumatkaa.”